Guest Night

Oxford er kendt for mange ting, men det, der nok er flest, der forbinder byen med, er dens mange gamle colleges. Det er med god grund, for de dominerer hele midtbyen, og det er med dem som centrum, at universitetet gennem århundreder har opbygget sit renommé, som en af verdens førende undervisnings- og forskningsuniversiteter.

Jeg selv har fornøjelsen af at undervise på Jesus College. Som underviser er jeg medlem af det såkaldte “Senior Common Room”. Senior Common Room (SCR) er en forenende betegnelse for det akademiske personale på college, og det er som sådan også et fysisk lokale, hvor man kan gå hen, og få en kop kaffe, læse avisen og møde interessante mennesker.

Hver anden fredag i undervisningsperioden, åbner SCR dørene for familie og venner, til de såkaldte Guest Nights. I fredags var havde jeg fornøjelsen af, at tage Julie og min kollega Tom med til Guest Night. I dag findes der nok ikke noget, der er mere “Oxford” end disse Guest Nights. Af den følgende beskrivelse, skulle det gerne fremgå, hvad jeg mener.

Sådan en aften starter med drinks i SCR, hvorefter man, efter anciennitet, går til spisesalen. For enden af spisesalen er højbordet, hvor det kun er medlemmer af SCR, der må sidde. Minder det dig om spisesalenscenerne fra Harry Potter, er det ikke helt forkert. Professorer og underviser sidder ved højbordet, mens de studerende er forvist til bænke ved langborde. Spisesalen er normalt godt fyldt med studerende, der allerede er gået i gang med maden. Inden vi sætter os til bords, bliver der bedt bordbøn – på latin naturligvis. Til disse Guest Nights er maden normalt altid fremragende, og vinen er ligeledes fra den gode del af vinkælderen. Fire retter blev det til i fredags. Jeg ved ikke, hvilken restaurant man skal gå på, for at få maden serveret af en tjener med hvide handsker – udover altså, hvis man tager til Guest Night på Jesus College.

I spisesalen hænger grundlæggeren, Dronning Elizabeth I, på væggen og holder øje med de studerende. Manden til venstre i beduintøjet er T.E. Lawrence (eller Lawrence of Arabia), der var studerende på Jesus College,

Efter maden fortrækker man sig igen til SCR, hvor der er dækket op til Second Dessert. Formanden for SCR har til Second Dessert lavet ny bordplan, så man kommer til at sidde ved siden af nye mennesker, så samtalen fortsat kan være interessant. Julie fik på den måde en historieprofessor til bords, mens jeg sad mellem en kvindelig advokat fra London, og konen til en medicinprofessor. Meget interessant aften. Særligt Julie fik gode historier om Jesus College, f.eks. at det store maleri af Dronning Elizabeth I, der hænger i spisesalen, faktisk var overmalet med noget andet, og det blev tilfældigt fundet ved en restaurering, og idag er mere en £1 mio værd.
Desserten er normalt frugt, masser af frugt, med portvin og snuff til de modige. Denne aftens portvin var fra 1985.

Sidste men ikke mindst, er der kaffe og stærkere spiritus i de tilstødende lokaler.

Guest Nights er en del af Oxford, som på mange måder lever op til fordommene om elitisme og gamle traditioner. Når det er sagt, så er rammerne måske nok fine og fornemme, men det er samtidig også bare et almindeligt middagsselskab, hvor der også bliver fortalt løgnhistorier, dårlige jokes og er en onkel, der får lidt for meget portvin.

Advertisement

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Jesus College, University of Oxford og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s