Påsketraditioner – Hot Cross Buns

Højtider er opbygget om traditioner, og mange af de traditioner er baseret på mad. De fleste familier har meget stramme regler for fortolkningen af en julemiddag. Lige så stram er påskens mad dog ikke, men det er f.eks. ikke påske uden påskeæg.

I England er det ikke påske uden de såkaldte ‘hot cross buns’. Som det fremgår af billedet, så er det boller med et kryds ovenpå.

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns

Vi har set dem de forrige år, og som de ligger i supermarkederne indpakket i glinsende folie, ligner de mest tarvelige tørre krydderboller med et kryds af glasur. Umiddelbart ikke det mest appetitvækkende man kan forestille sig. I år tog vi så chancen, men opgraderede dog til den lokale bagers udgave, og vi blev meget positivt overraskede.

FullSizeRender

Som det fremgår af billedet, så er bollerne fyldt med tørret frugt, som normalt er rosiner, men i vores version, var der også tranebær og æbler. Dejen er krydret med en blanding af kanel, muskat, og allehånde. En klassisk blanding, der i England går under navnet ‘Mixed spice’ (engelske ord er altid meget præcise). Krydset på toppen er ikke glasur, men blot lavet af en blanding af mel og vand. Bollerne har en sprød og klistret overflade, fordi de til sidst skal pensles med varm abrikosmarmelade. Nogle mener blot sukkervand, så ganske som julemaden, er der mulighed for fortolkninger.

De fleste spiser bollerne varme og med smør.

‘Hot cross buns’ har været en del af engelsk historie i rigtig mange år. Nogle mener, at det stammer helt tilbage fra de tidlige saxere, endnu før de blev kristne, der eftersigende i foråret skulle have bagt boller med kryds, for at ære forårsgudinden Eostre, der forøvrigt har lagt navn til det engelske ord for påske. Krydset skulle repræsentere det nye år med dets fire årstider, men måske også månens fire faser, eller ‘livshjulet’. Som med så mange andre gamle traditioner skulle de kristne have taget dem til sig, og gjort dem til deres. Der er ikke langt fra et kryds til et kors.

Under Elizabeth den førstes regeringsperiode 1558 – 1603, blev der udstedt et dekret om, at der på Londons markeder ikke måtte sælges krydrede boller, udover til jul og påske. En effektiv måde, at få denne type bagværk associeret med kristne begivenheder.

Vi tyvstartede faktisk lidt, for ‘hot cross buns’ skal traditionelt spises langfredag, og det siges, at ‘hot cross buns’ bagt langfredag, aldrig mugner. Hvad mere er, så er man sikret at forblive venner i et år, hvis man langfredag deler en ‘hot cross bun’, og siger remsen “Half for you and half for me, between us two shall goodwill be”. Det er ganske vist.

Hvis du selv har mod på bageriet, så er her en opskrift, du kan give dig i kast med.

Advertisement

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Kultur og tagget . Bogmærk permalinket.

4 svar til Påsketraditioner – Hot Cross Buns

 1. Karen Arnfast siger:

  Kære Jakob og Julie Endnu et fantastisk indlæg. Godt skrevet og meget interessant at læse. Jeg tror, jeg vil prøve at bage disse boller. God idé med en opskrift. God påske til jer begge og al mulig held og lykke med den forestående glædelige begivenhed, altså lilledrengens ankomst! Kh Karen

  Sendt fra min iPad

  > Den 31/03/2015 kl. 23.19 skrev Julie & Jakob i Oxford : > > >

  • Julie siger:

   Hej Karen.
   Tak for din hilsen – det er Jakob, der er forfatteren her i huset. Har du prøvet opskriften, og er den god? Jeg overvejer at gå i gang, nu det er lang fredag.
   Rigtig god påske.

   Mvh. Julie

 2. TB og ks siger:

  Kære Jakob
  Hjertelig til lykke med fødselsdagen. Glæder os til at høre om ” Buller”. Kærligt Tage og kristine

  • Jakob siger:

   Mange tak. Ja, det bliver ret spændende. Vi glæder os meget. Der er dog stadig en lille måneds tid til, så vi venter i spænding. Jakob

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s