Fodgængerfelter

Selvom jeg nu har boet har i tre år, så er der alligevel af og til ting ved det britiske samfund, der overrasker. F.eks. vidste jeg ikke, at de har fem forskellige typer af fodgængerfelter, der hver har et dyrenavn. Udover det naturlige navn zebra, er resten fugle. Der findes både pelikan, søpapegøje, tukan og ikke mindst et pegasuskryds. Ja, de er skøre de briter.

Et zebrakryds er ligesom det vi kender fra Danmark. Her i England har man så også en zebrastribet stolpe på hver side af vejen med en gul lampe på toppen for at indikere, at der er et kryds. Faktisk er zebra-krydset den eneste overgang med striber på vejen. Det er også den eneste overgang, hvor der ikke er lysregulering.

Englands bedste kendte zebrakryds på Abbey Road. Dette fodgængerfelt er blevet fredet som en vigtig del af engelsk kulturhistorie. Det havde de nok ikke regnet med den morgen i 1969, hvor fire mænd gik over vejen og en fotograf forevigede dem.

Alle de resterende kryds er lysregulerede, muligvis er det derfor man skiftede afdeling i dyreriget. Det mest almindelige er pelikankrydset. På engelsk hedder det en pelican som står for PEdestrian LIght CONtrolled crossing (fodgængerstyret lys). Godt nok skulle der være et A til sidst i stedet for et O men pelican er bedre en pelicon.

Bemærk forøvrigt, at striberne fra et almindeligt fodgængerfelt er helt væk. De bliver naturligt nok kun brugt til zebrakrydsene. Til gengæld er der de klassiske hvide zigzag-striber, der betyder, at parkering og selv korte ophold er forbudt (medmindre man holder for rødt naturligvis).

En søpapegøje er på engelsk en PUFFIN, og det står i trafikterminologi for Pedestrian User-Friendly INteligent crossing (intelligent og brugervenligt fodgængerfelt). Igen har de været lidt kreative for at få det til at gå op.

Krydset ligner et pelikankryds, men med den forskel, at krydset er sensorovervåget, så krydset selv er klar over, hvornår der står fodgængere og venter på at lyset skifter. Derudover, kan krydset vha. varmesøgere bestemme, hvornår alle er kommet over, så man undgår de irriterende situationer, hvor bilisterne sidder og venter på at ingen krydser vejen.

Tukankrydset, der står for Two-Can Cross (to kan krydse), er en speciel overgang, hvor cykler må cykle over. Hvis det ikke er på et tukankryds skal man trække cyklen.

Det sidste type kryds er pegasuskrydset. Pegasus er ikke en forkortelse, men betegnelsen for et lysreguleret fodgængerfelt for heste, og da de andre lysregulerede kryds alle har fugle navne, var pegasus vel et oplagt navn (!).

Bemærk, hvordan der er bygget små indhegnede ‘venteværelser’ til hestene på begge sider af vejen, så dyr og rytter kan stå i sikkerhed for bilerne, mens de venter på, at der bliver grønt.

Guldkorn som disse er en af grundene til, at det er herligt at bo i England.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i De er skøre de briter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s