Sidste tur med rejselegatet

Det er allerede tre år siden, at jeg pakkede en taske for at tage i forvejen til Oxford. Vores legat fra Rejselegat for Matematikere sluttede desværre 1. oktober, men inden måtte vi ud på en sidste tur. Vi har længe talt om Berlin, så derfor var der ingen tvivl om, at det skulle være destinationen på den sidste tur.

Som da vi var i New York havde vi lejet en lejlighed gennem AirBnB. Det var en lille etværelses taglejlighed i Mitte tæt ved Prenzlauer Berg i Østberlin. Et ret hyggeligt område med masser af gode restauranter og hyggelige gader. Vi boede i udkanten af Prenzlauer Berg og ret tæt på Alexanderplatz og dermed på museerne på Museums Insel. Fredag var vejret meget efterårsagtigt med lavthængende tunge skyer og regn. Vi brugte derfor det meste af dagen på Deutsches Historisches Museum, hvor vi blev opdateret på den del af Tysklands historie før anden verdenskrig, vi ikke lige havde så godt styr på.

IMG_0096

Lørdag var vejret heldigvis meget bedre. Berlin er ganske flad, og berlinere cykler en del. Der var rigtig mange steder, der udlejede cykler. Da vejret holdt os inde fredag, havde vi udskudt en del monumenter til lørdag, så det var nærmest nødvendigt med en cykel, hvis vi ikke ville se Berlins fra U-Bahnen. Vi startede med mindesmærket for Berlinmuren, hvor en del af den oprindelige mur er bevaret, og hvor man virkelig kan se, hvor stor opdelingen af Berlin var. Det var særligt tankevækkende, at det kun er 25 år siden, at den blev revet ned, og hvor stor en udvikling Østberlin og Østtyskland har været igennem siden. Efterfølgende blev det til Bundestag, Brandenburger Tor, Tiergarten, Siegessäule, Holocaust monumentet, Unter den Linden og tilbage til Mitte og få Wienersnitzel på Bötzow Privat, et moderne Gaststätte. Eller, jeg fik Wienersnitzel, Julie fik noget uden panering.

Gennem hele Berlin strækker der sig 60 km lyserøde rør. Berlin er bygget på en sump, og når der skal bygges nyt, skal vand pumpes væk, og det er netop rørenes funktion.

Gennem hele Berlin strækker der sig 60 km lyserøde rør. Berlin er bygget på en sump, og når der skal bygges nyt, skal vand pumpes væk, og det er netop rørenes funktion.

Solnedgang på Unter den Linden.

Solnedgang på Unter den Linden.

Vestberlin set gennem en østberliners øjne.

Vestberlin set gennem en østberliners øjne.

Som Berlinmuren så ud, da den slangede sig gennem Berlin.

Som Berlinmuren så ud, da den slangede sig gennem Berlin.

Julie med et ben i vest og et  i øst.

Julie med et ben i vest og et i øst.

Området omkring Brandenburger Tor og Tiergarten var meget præget af weekendens helt store begivenhed, Berlin Marathon. Allerede lørdag var forskellige løb. I en del af Tiergarten var der mini-marathon for skolebørn, og om eftermiddagen var der rulleskøjtemarathon. Den store boulevard fra Brandenburger Tor til Siegessäule og den store rundkørsel omkring Siegessäule var afspærret for motoriseret trafik, så vi havde den store brede boulevard og den store firsporede rundkørsel helt for os selv. Næsten. Vi måtte deles med folk i tætsiddende lycra på rulleskøjter, der varmede op til løbet. Starten gik fra Brandenburger Tor, og Sigessäule var det første de kom til. Da løbet blev skudt i gang stod vi ved Siegessäule, og så de 4.000 rulleskøjteløbere begive sig ud på de godt 42 km. De forreste kørte meget hurtigt. Ganske som ved et almindeligt marathon er der mange forskellige rullestilarter og påklædninger. Det var meget festligt. Vi bevægede os derefter tilbage mod Brandenburger Tor, og fordi skolebørnene netop var færdige med deres løb, var der et lettere kaos, og vi måtte begive os på en lang omvej, for at komme til målområdet. Vi nåede lige at få parkeret cyklerne og fundet en plads da løbets førende ruller kom bragende gennem Brandenburger Tor, og forbi os. Bart Swings fra Belgien satte ny banerekord, og gennemførte ruten på 58 minutter og 10 sekunder. Det er pænt hurtigt.

Siegessäule, der markerer sejren over Danmark i 1864.

Siegessäule, der markerer sejren over Danmark i 1864.

Rulleskøjteløberne er lige startet.

Rulleskøjteløberne er lige startet.

Rulleskøjterne er på vej ind på de sidste meter efter at have kørt gennem Brandenburger Tor

Rulleskøjterne er på vej ind på de sidste meter efter at have kørt gennem Brandenburger Tor.

Søndag var vejret helt eminent. Kølig morgen, ingen vind og høj sol. Perfekt løbevejr. Marathonruten gik lige forbi vores lejlighed, så vi fik også lidt af det med. Faktisk var vejret så godt, at Dennis Kimetto fra Kenya gennemførte i ny verdensrekordtid på 2 timer, 2 minutter og 57 sekunder.

Et Berlins mest kendte museer er Pergamon-museet, hvor hovedattraktionen er en 113 meter lang frise fra et tempel i byen Pergamon i det nuværende Tyrkiet. Det var tyske arkæologer, der tilbage i 1878 påbegyndte udgravningen af templet og fandt frisen. Derfor er den nu på museum i Berlin. Frisen viser de græske guders kamp mod giganterne. Guderne vinder naturligvis, men det ser ret drabeligt ud. Det er utrolig imponerende værk, der er meget livagtigt. Jeg er meget imponeret over, hvordan man kan hugge sten til, så kjolestof får naturlige folder. Særligt når man tænker på, at statuerne er lavet omkring 200 f.kr. Det var iøvrigt sidste chance for at se Pergamon-frisen, da den del af museet ville være lukket fra om mandagen og fem år frem, p.g.a. ombygning.

Pergamon-frisen. Her er det vist Athena, der er ved at nedkæmpe nogle giganter.

Pergamon-frisen. Her er det vist Athena, der er ved at nedkæmpe nogle giganter.

En del af Pergamon-templet er rekonstrueret, og en del af frisen er placeret som det var originalt.

En del af Pergamon-templet er rekonstrueret, og en del af frisen er placeret som det var originalt.

Vi nåede ikke mere den søndag, andet end en tur til lufthavnen. En herlig weekend og god afslutning på rejselegatet.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Foto, Kultur, Rejse. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s