Uafhængighedsafstemning

Der er kun ti dage tilbage til at skotterne skal stemme om uafhængighed. Nej-siden (der vil forblive i unionen) har siden kampagnen begyndte ført stort, men på det seneste er forspringet skrumpet. Efter en katastrofal tv-duel, hvor talsmænd for de to sider, ikke lavede andet end at råbe ad hinanden i en time, er forspringet for alvor decimeret. I weekenden skete så det utænkelige: ja-siden havde fået flertal for første gang i en meningsmåling. Nu vil 52% af skotterne af med unionen, mens 49% vil beholde den. Det er naturligvis indenfor den statistiske usikkerhed, men trenden i meningsmålingerne er ikke til at tage fejl af, og om ja-siden kan holde dampen oppe de næste ti dage, bliver meget interessant.

Efter meningsmålingen har det været spændende at observere, hvordan der er tydelig panik hos nej-siden, særligt ført an af Westminster. Finansminister George Osbourne var hurtigt ude med en erklæring, underskrevet af alle parlamentets partier, om at skotterne ville få mere selvstændighed, end de allerede har. De skulle selv kunne bestemme skatteniveauet, velfærd og en hel del andre ting, der vil blive afsløret i løbet af de næste dage. PR-mæssigt smart at lancere det i på forskellige dage, så debatten kan handle om det i så længst tid som muligt. Det er sjovt nok en aftale lig den, som den canadiske regering tilbød til befolkningen i Quebec, inden deres folkeafstemning om løsrivelse tilbage i 1995. Som bekendt endte den afstemning med, at Quebec ikke blev løsrevet. 

Et af de store spørgsmål har været, hvad der skulle ske med Skotland i monetær forstand. Nej-siden har naturligvis gået hårdt frem med argumentet om, at de på ingen måde kan se, at Skotland kan bruge den engelske pund, hvis de vil være selvstændige. Ja-siden har svaret igen med, at det kunne være ligemeget, for man ville bare bruge Euro i stedet. På det punkt ser det ud til, at EU-kommisionen kommer Nej-siden til undsætning. Barosso har tilbage i foråret understreget, at hvis en del af et medlemsland løsriver sig, løsriver man sig automatiske også fra EU, og det nye land, skal derfor søge om selvstændig optagelse. For at et land kan blive optaget, skal der være enighed blandt alle nuværende EU-lande om at optage landet. Det budskab blev gentaget i dag. Det kan selvsagt blive svært at overtale englænderne, til at det er en god ide at optage skotterne i EU, men jeg tror nu heller ikke, at de vil få støtte fra f.eks. spanierne. Hvis spanierne støttede et selvstændigt Skotland i EU, hvad ville der så være i vejen for et selvstændigt Catalonien i EU? Er der overhovedet flertal for et Skotland i EU? Skotland er i engelsk forstand, ræverødt, og Labour har, indtil et par uger før EU-parlamentsvalget i maj, støttet op britisk EU-medlemsskab. Grunden til det kølnede forhold til EU, syntes dog mest at være et desparat forsøg på at lukke en flanke af overfor UKIP. Mere taktik end egentlig politik. Derfor er der nok et flertal for Skotland i EU.
Spørgsmålet om, hvad der står på pengesedlerne når man åbner sin pung, kan meget vel være afgørende for, hvor krydset sættes.

Måske har panikken efter målingen også bredt sig til Buckingham Palace, for i dag annoncerede hoffet, at Kronprinsessen venter barn. Officielt hedder det sig, at det skyldes medicinske årsager, at det allerede bliver meldt ud nu. Kronprinsessen lider åbenbart meget af morgenkvalme, hvad hun også gjorde da hun ventede Prins George, så hun var nødsaget til at aflyse dele af hendes program. For, at det ikke skulle lede til spekulationer, annoncerede man det derfor allerede nu. I øvrigt ganske belejligt tidspunkt at puste til nationalfølelsen. Skotland vil dog fortsat have Dronning Elizabeth som monark, skulle de vælge løsrivelse. Hun er iøvrigt i dag monark for tretten andre nationer end Storbritanien. 

Hvad der sker i de næste ti dage bliver meget spændende, og jeg ser frem til at følge det. Er det 304 års nationalt fællesskab, der bliver smidt på porten, eller er unionen klar til det 21. århundrede? En ting er helt sikker, det er “too close to call”.

Er det sådan flaget kommer til at se ud efter 18. september?

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Politik, UK. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s