Naturhistorisk museum

For snart længe siden lavede vi en liste over seværdigheder i London, som vi skulle have besøgt. Naturhistorisk museum var naturligvis på den liste, og det blev vinget af lørdag. Der var også rigtig mange andre mennesker, der havde tænkt sig at tage på naturhistorisk samme dag. Der var en ret lang kø for at komme ind, men det gik heldigvis ret hurtigt.

Museet har til huse i en rigtig flot bygning. En gammel bygning fra den victorianske storhedstid i 1870’ern og 1880’erne, der nærmest ligner et stort slot, og indgangspartiet noget, der kunne høre til på en katedral.

Natural_History_Museum_London_Jan_2006Bygningen er overvældende at se på udefra, og kommer man ind gennem hovedindgangen åbner forhallen sig op i et stort atrium, hvor der meget elegant står er placeret et stort dinosauer-skelet.

Man kan godt forstå, hvorfor nogle kalder det "naturhistoriens katedral".

Man kan godt forstå, hvorfor nogle kalder det “naturhistoriens katedral”.

Det er ikke noget, de skriver med store bogstaver, men skelettet er faktisk en reproduktion. Det er en kopi af et dinosauerskelet, der er på et museum et sted i USA. Der er dog det historiske ved kopien, at det er den dino-kopi, der er blevet lavet (tilbage i 1900). Til trods for det, så er det alligevel meget imponerende.

foto 2Det ville nok også være for meget at forlange, at et dinosaurskelet på den måde kunne stå frit fremme. Det er jo trods alt knogler, der har ligget begravet i jorden i alt fra 66 millioner til 231 millioner år. På museet har de et bredt udvalg af forskellige slags dinosaurer. Det lykkes mig kun at finde et enkelt rigtigt skelet, hvor jorden kun delvist var fjernet.

Selvom dinoerne er det helt store trækplaster, så er der masser af andre mange interessante ting. Der er bl.a. også en hel afdeling, hvor kopier af nulevende dyr findes. F.eks. en elefant, en giraf, et par hvaler og ikke mindst en blåhval. Det kan godt være, at dinosauren i atriummet var imponerende, men blåhvalen ville næsten ikke kunne klemmes ind i atriummet. Det er virkelig et gigantisk dyr.

Da jeg var i Berkeley tilbage i efteråret 2010, var jeg i Yosemite, og der så jeg et af de gigantiske seqouia træer. Meget, meget store træer, der ofte mere end tusind år gamle. På museet havde de en skive af et seqouia træ, der var over 1380 år gammel. Det havde selvsagt en meget stor diameter. Det var naturligvis imponerende at se, men museet havde tilføjet mærkater, ved nogle af årringene, så man kunne følge historien. Træet voksede fra frø tilbage i år 500 f.kr. og alt imens Europa gennemlevede middelalder, opdagede Amerika, gennemgik Renæssancen og alt det andet voksede træet sig bare større og større. Til sidste endte det sine dage på naturhistorisk museum i London.

Et sequia-træ i Yosemite. Dette er kun bunden.

Et sequia-træ i Yosemite. Dette er kun bunden.

Det er svært rigtigt at fornemme skalaen på disse træer, men tager man billedet ovenfor i betragtning, er det forhåbentligt klart, at det er et meget, meget stort træ.

sequoia_panoramaDer var meget af museet vi slet ikke nåede på de knap to timer vi brugte der, så der er stadig en god eftermiddag at hente der.

Vi sluttede dagen et stykke derfra i bydelen Soho, hvor der er masser af små hyggelige restauranter. Vi endte på et lille japansk sted, hvor vi spiste sushi.

Det er også i Soho, at Julies helt, John Snow, tilbage i 1854 fjernede håndtaget på en vandpost, for at forhindre yderligere koleraudbrud. Han gjorde det baseret på statistisk data (dog meget basalt) og blev dermed epidemiologiens far. I Soho fandt vi en pud opkaldt efter ham.

John Snow pub i Soho.

John Snow pub i Soho.

 

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Foto, Kultur. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s