Chanukah

Den jødiske højtid Chanuka (eller Hanukkah som det udtales) er lige overstået. Det er en otte dages fest, hvor man fejrer tilbageerobringen af templet i Jerusalem fra syrerne i 175 f.kr. Umiddelbart er det en af de mindre jødiske helligdage, men fordi Chanuka som regel falder tæt på jul, udviklede Chanuka sig i USA og Canada, til jødernes modstykke til julen. Det er specielt en tradition, som sekulære jøder har taget til sig.

En af mine gode venner fra matematik, Emily, er canadier, og omtrent lige så meget jøde som gennemsnitsdanskeren er kristen. Vi var så heldige, at hun inviterede os og nogle andre fra matematik til fejring af Chanuka. Det var et meget interessant.

Menoraen, den niarmede lysestage, er nok det som mange forbinder med chanuka.

Menoraen, den niarmede lysestage, er nok det som mange forbinder med chanuka.

Som nævnt er det egentlig en fejring, af at Judas Maccabe smed syrerne ud af templet i Jerusalem. Syrerne havde erobret Judea allerede i år 200 f.kr., men indskrænkede med årene jødernes rettigheder. Dråben blev, at der blev slagtet svin i templet i Jerusalem. Jøder har, som muslimer, et anstrengt forhold til svin, og det var, ifølge legenden, en af de ting, der fik jøderne til at tage kampen op mod syrerne. De vandt, og da man skulle rense templet for gudsbespottelsen, havde man kun lampeolie nok til at menoraen (lysestagen på billedet ovenfor) kunne brænde i en enkelt dag. Men ifølge jødisk tradition skal flammen altid brænde i templet. Det ville tage otte dage, at skaffe den rigtige type olie (der også skulle en tur forbi overrabineren og velsignes). Chanuka-miraklet er, at menoraen rent faktisk brændte i de otte dage, det tog at skaffe lampeolien. Derfor varer Chanuka otte dage, og derfor er der ni arme på lysestagen (det midterste lys bruges til at tænde de andre med). Den første aften tænder man et lys, to den næste og så videre. Emily holdt fest den sidste dag, så alle lys blev tændt mens hun sagde noget på hebræisk, som vi ikke forstod.

Den måde som Emily og hendes familie fejrer Chanuka på er meget lig vores jul. Det handler i virkeligheden om at mødes med familien og spise god mad. Hun havde stået i køkkenet hele dagen, og der var masser af klassiske jødiske retter. F.eks. en friturestegt kartoffelpandekage, latke.

 

Friturestegt kartoffelpandekage.

Det skal gerne være friturestegt, eller i hvert fald noget, hvor olivenolie er et centralt tema, for lampeolien var netop olivenolie. Derudover var der forskellige slags grøntsagsstuvninger, en ‘nuddelbudding’ som mindede en del om engelsk ‘bread’n’butter pudding’, men som indeholdt nudler.

Jeg er ikke helt klar over, hvad desserten præcist var for en kage, men der var brugt en del whiskey, så den smagte fremragende. Det interessante ved desserten var tilbehøret. Chokoladepenge.

Chanuka gelt.

Chanuka gelt.

Traditionen er, at børn normalt får ‘Chanuka gelt’, små pengebeløb de skal give videre til deres skolelærer, som tak for undervisningen det år.

Sidst men ikke mindst fandt Emily de små ‘dreidel’ snurretoppe frem. Det er et spil om penge, hvor udfaldet af en omgang bestemmes af, hvilken side dreidlen lander på. På hver side er der skrevet et hebræisk tegn, der afgør runden.

Dreidel

En rigtig hyggelig aften, hvor vi fik et godt indblik i en kultur, vi i hvert fald ikke kendte for meget til i forvejen.

Julie omringet af matematikere.

Julie omringet af matematikere.

 

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Kultur, Oplevelser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s