Conkers

Det er efterhånden blevet rigtig efterår. Lige nu er blæser og rusker det udenfor, og naturen kan ikke helt bestemme sig for, om det skal regne eller lade være.

Som barn er efterår nærmest lig kastanjer og kastanjedyr. Der er også masser af kastanjer herovre, men det er ikke gået op for englænderne, at man kan lave figurer ud af dem. Det var i hvert fald en flok måbende englændere jeg spiste frokost med i dag, da jeg smed ‘kastanjedyrsbomben’. Det kom sig egentlig af, at der var to fyre, der spillede conkers. Et spil, hvor hver spiller har en snor med en kastanje fastgjort i den ene ende. Spillet går så ud på, at man på skift skal forsøge, at få modstanderens kastanje af snoren, ved at slå med sin egen kastanje. Lyder det underligt, så er der her en kort video, der introducere englændernes yndlingsefterårsbeskæftigelse. I øvrigt hedder kastanje på engelsk “conker”.

Tilbage i 90’erne var spillet meget populært i folkeskolerne, men sådan er det vist ikke helt mere. Vi har vist nævnt før, at ‘Health & Safety’ er et meget vigtigt begreb i England. Har man en eller anden tåbelig regel, som man vil have indført, så kan man altid retfærdiggøre den med, at det er af ‘Health & Safety’-grunde, og så kan reglen ikke diskuteres. F.eks. viste en undersøgelse fra år 2000, at mange skoler havde forbudt conkers – netop af ‘Health & Safety’-grunde – de små pus kunne jo komme til skade, når de spillede det. Suk. I 2004 blev det endnu mere tåbeligt, da det kom frem, at flere skoler havde forbudt conkers, fordi elever med nøddeallergi muligvis kunne få anafylaktisk chok, som følge af at røre ved kastanjerne! Det til trods for, at nøddeallergikere højst kan få mildt udslæt af kontakt med kastanjer. De er skøre de englændere.

PS: På en folkeskole i Oxford, er det strengt forbudt at have nogen form for nødder med i madpakken, p.g.a. ‘faren’ for nøddeallergikere.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i De er skøre de briter, Kultur. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s