Arne Jacobsen i Oxford

Et af de nyeste colleges i Oxford er St. Catherine’s College, grundlagt i 1962, og hele den arkitektoniske entreprise gik til danske Arne Jacobsen.

Stram dansk arkitektur er noget alternativt i forhold til middelalderarkitekturen, der ellers dominerer Oxford i stor stil, men det virker ganske godt. En af grundene til at det ikke ser meget mærkeligt ud, er at det ligger et stykke væk fra centrum. Der var ikke meget ubebygget land tilbage i Oxford, da man i 60’erne skulle bygge, så det endte med, en stor mark i den østlige del af byen.

Selvom arkitekturen er noget anderledes, er der stadig de klassiske elementer, der klassisk er på et college. En stor gårdhave i midten, hvor studerende bor på langsiderne, dør om dør med professorernes kontorer, og en stor spisesal med højbord.

Selvom der ligger mange oplevelser og venter i Oxford, så bliver det hurtigt hverdag, og man kan nemt glemme, at få alle indtryk med. Derfor er det utrolig godt at få besøg, så får man sig taget tid til, at være turist i egen by. Julies mor var på forlænget weekendbesøg, og i den forbindelse, var vi et smut forbi St Catz.

IMG_6426 IMG_6425

Her er det rette linjer, der dominerer fremfor gargoils.

Her er det rette linjer, der dominerer fremfor gargoils.

Hvor de studerende bor.

Hvor de studerende bor.

Sniger man sig indenfor, så er der Arne Jacobsen møbler overalt. Borde, små ure i forskellige lokaler, er Arne Jacobsens. Ikke alt er originalt designet til dette projekt, men der er enkelte ting, som f.eks. kontorstolene på professorernes kontorer, og stolene ved højbordet i spisesalen.

Rundt på gangene kan man finde mange af Arne Jacobsens møbler, her 3300'eren oprindeligt designet til Københavns lufthavn.

Rundt på gangene kan man finde mange af Arne Jacobsens møbler, her 3300’eren oprindeligt designet til SAS’ terminal på Radisson Royal Hotel i København.

Stolene i foredragssalen naturligvis alle 7'ere.

Stolene i foredragssalen naturligvis alle 7’ere.

Stolene i spisesalen er 7'ere, hvis man er studerende.

Stolene i spisesalen er 7’ere, hvis man er studerende.

Hvis man er kommet til højbords, sidder man i en stol særligt designet til St Cathrines College, og derfor i dag sælges under navnet "Oxford".

Hvis man er kommet til højbords, sidder man i en stol særligt designet til St Cathrines College, og derfor i dag sælges under navnet “Oxford”.

Den vigtigste person ved højbordet har naturligvis en læderudgave af stolen. Det er ikke til at se, men bestikket ved højbordet er også Arne Jacobsens bestik.

Den vigtigste person ved højbordet har naturligvis en læderudgave af stolen. Det er ikke til at se, men bestikket ved højbordet er også Arne Jacobsens bestik.

Lamper designet til Rødovre rådhus, og derefter genbrugt på St Caths i en lidt mindre version.

Lamper designet til Rødovre rådhus, og derefter genbrugt på St Catz i en lidt mindre version.

Hvis man vil vide mere om arkitekturen på St. Catz kan det findes her.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Besøg, Foto, University of Oxford og tagget . Bogmærk permalinket.

2 svar til Arne Jacobsen i Oxford

 1. Mathias Alexander Bøgeholdt siger:

  Stolen 3300 er ikke lavet til Københavns lufthavn, men derimod til S.A.S hotellet, nærmere præcist lufthavnsteminalen i hotellet som ikke eksisterer mere.

  • Jakob siger:

   Hej Mathias,
   Du har helt ret. Det var SAS-terminalen på Radisson Royal Hotel, og ikke i lufthavnen. Tak for rettelsen!
   Tak for, at du læser med.
   Mvh
   Jakob

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s