Nelliker

Det er eksamenstid her i Oxford. Så nu vrimler bybilledet med studerende i deres stiveste puds. Når man går til eksamen skal man have såkaldt subfusc på. For mændenes vedkommende betyder det jakkesæt, hvid skjorte, hvid butterfly, sorte sko og vigtigst af alt din kappe. For pigernes vedkommende er det næsten samme mundering, blot med sort nederdel og et sort silkebånd om halsen fremfor en butterfly. Den karakteristiske hat – mortarboard – skal medbringes til eksamen, men må ikke bæres på hovedet.

I øvrigt er den mundering og en kuglepeng, det eneste du må medbringe til eksamen, som  altid er skriftlig. Noget anderledes end, hvad jeg har været vant til.

For at markere hvor langt man er kommet med årets eksaminer, pepper man sin subfusc lidt op med en knaphulsblomst. En hvid nellike, hvis det er den første eksamen, en rød hvis det er den sidste, og en lyserød til en af de midterste eksaminer.

Som med så meget andet, er der masser af myter og legender omkring subfusc-påklædningen. F.eks. at hvis man møder op i ‘full fusc’, som består af fuld rustning, vil man automatisk få en “first”, der skulle svarer til et 12-tal i Danmark.
En anden god myte er, at der et sted dybt i universitets gamle og støvede regler står, at møder man op i ‘full fusc’, så har man ret til et glas sherry. Eftersigende (og det er sikkert løgn) så gjorde en studerende netop det en gang i 1950’erne, og forlangte sit glas sherry. Universitetet kunne ikke løbe fra sine egne regler, og studenten fik sherry, men samtidig fik han overrakt en bøde på én shilling for ikke at have medbragt sit sværd, som også var en oldgammel regel.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i De er skøre de briter, University of Oxford. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s