Reform af lærernes arbejdstider på vej?

Det kunne næsten lyde som om vi var tilbage i Danmark. Den britiske regering går nemlig også og roder med en plan, der skal ændre på skoledagens længde, og dermed lærernes undervisningstimer. Meget pudsigt, at det kommer nu, hvor den danske folkeskole er sat ud af drift p.g.a. lignende overvejelser.

Den engelske undervisningsminister, Michael Gove, offentliggjorde for et par dage siden, at skoledagen i den engelske folkeskole, skal forlænges med en time om dagen, dvs. en skoledag starter kl. 9.00 og skal først slutte kl. 16.30 i modsætning til kl. 15.30 som i dag. Derudover skal sommerferien forkortes med to uger, fra 6 til 4 uger. Idéen er, at eleverne i det engelske skolesystem halter bagefter andre lande, og hvis man vil klare sig i en global verden, skal man gå i skole mere end de nuværende 190 dage om året.

De nye regler, der foreslås vil kun gælde for statsskolerne, hvilket er ca. 90% af skolerne i England. Kritikere af foreslaget mener dog, at da privatskolerne allerede har mulighed for at indføre disse tiltag med kortere ferie, hvorfor har de så ikke gjort det? Eleverne på privatskolerne klarer sig gennemsnitligt bedre end elever på statskolerne. Dog skal det nævnes, at privatskolerne faktisk oftere har længere skoledage, og nogle har tilmed lørdagsundervisning i engelsk og matematik for elever, der har svært ved disse fag, så en direkte sammenligning er ikke mulig.

En anonym embedsmand fra undervisningsministeriet er citeret for at sige, at “hvis vi ikke begynder at arbejde lige så hårdt som kineserner, går der ikke lang tid før vi all arbejder for dem”. Det synes at være den grundlæggende filosofi bag ændringerne. At det så bliver pakket ind i argumenter som, at det vil gøre livet lettere for forældre, der kan have svært ved at få hverdagen til at gå op i en højere enhed, når børnene får tidligt fri, er en helt anden sag.

Disse nye regler kræver, at lærernes ansættelseskontrakter skal omskrives, fordi de skal undervise mere. Den engelske lærerforening (NUT) har proklameret, at deres medlemmer ikke skal arbejde mere, og at de vil strejke, hvis de nye regler træder i kraft. Om vi så også går storstrejker i møde bliver spændende at se.

For at sætte det engelske skolesystem i perspektiv til det danske, er her et par facts.

  • Børnehaveklasse starter, når børnene er 4 år og varer til de er 6.
  • Den engelske version af folkeskolens afgangsprøve, GCSE, er efter 11. klasse, dvs. når de er 16 år.
  • Et undervisningsår er 190 dage.
  • 6 ugers sommerferie.
  • 2 ugers ferie omkring jul, 2 uger omkring påske.
  • 3 enkeltugers ferier svarende til vores vinterferie og efterårsferie.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s