Thatcher – opdatering

Efter halvandet år i England, er jeg kommet til at holde af landet. De fleste ting fungere som derhjemme, nogle lidt bedre, og andre igen lidt dårligere. I den sidste uges tid har jeg dog oplevet en side af dele af den engelske befolkning, som jeg på ingen måder bryder mig om.

I forbindelse med Thatchers død er der blevet revet op i gamle sår, og splittelsen i befolkningen er kommet fuldt til syne.

Som jeg skrev i sidste indlæg, var der nogle, der ligefrem fejrede, at Thatcher ikke længere var. De første forlydender gik på, at det var nogle unge, der faktisk var for unge til at vide, hvem Thatcher rigtig var, der var på gaderne. Derfor skulle disse ‘fester’ mest ses som et udtryk for en gruppe unges trang til oprør, og det i virkeligheden kunne have været hvad som helst, der fik dem på gaden.

Det har dog siden vist sig ikke helt at være tilfældet. Sangen, der er blevet synonym med ‘festerne’ er “Ding-Dong the witch is dead” fra børnefilmen Troldmanden fra Oz. En sang beboerne i Oz synger, da den onde heks, der har hersket over Oz, endelig dør. Hvis man inderligt hadede Thatcher og alt, hvad hun stod for, så er det et oplagt sangvalg.

Den engelske Top 40 hitliste, med ugens mest solgte singler, udkommer hver søndag kl 18, og i går var “Ding-Dong the witch is dead” kommet med. Ikke blot på en negligibel plads i 30’erne, nej helt oppe på en 2. plads.

Jeg mener ikke, at der på nogen måde, kommer noget godt ud af at håne folk når de er døde. Det ville være helt fint, hvis man glædede sig over, at hun ikke sad på magten længere, da hun trådte tilbage – men det er 22 år siden! Hendes død vil ikke ændre den politiske dagsorden i England, så hvorfor på den måde nedgøre og håne en død ældre dame?

Normalt spiller BBC alle sangene på den nye Top 40, men i går havde de fornuftigt valgt ikke at spille den nye 2. plads, men blot markere dens tilstedeværelse med et 5 sekunders klip i et nyhedsindslag. På 35. pladsen finder man “I’m in love with Margaret Thatcher” spillet af 80’er punk bandet Notsensibles, som dog blev spillet.

Jeg er meget overrasket over, hvordan store dele af den engelske befolkning har reageret på Thatchers død. Desværre mest negativt overrasket. Fejringen af hendes død og den massive opbakning festerne har fået, eksemplificeret med topplaceringen til Oz-klassikeren, synes jeg er dybt usmageligt, og jeg kan slet ikke få det til at passe ind i et engelsk samfund, som jeg ellers opfatter som meget civiliseret. Nu håber jeg blot, at der ikke sker uheldige episoder i forbindelse med begravelsen og paraden gennem London.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Politik, UK og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s