Thatcher

Det er vist gået op for alle, at Baronesse Thatcher døde mandag morgen. Jeg er sikker på, at der er blevet skrevet og sagt meget om hende i de danske medier i de sidste par dage, så jeg vil blot forsøge, at give det et twist af, hvordan det ser ud herovre.

Jeg er for ung til at huske noget som helst om Thatcher, men var dog klar over, at hun var en kontroversiel politiker, som man enten elskede eller elskede at hade. Men jeg er blevet meget overrasket over de stærke holdninger til hende, som stort set alle englændere har selv i dag. Mange betragter hende, som den største premieminister siden anden verdenskrig. Andre udtrykker foragt for hende og det hun stod for, selv nu, hvor hun lige er gået bort. Det må være et dybtfølt had, som der stadig sidder i mange mennesker, når man mere end 20 år efter hun blev presset fra magten, stadig føler væmmelse ved hende, og på dagen, hvor hun dør holder fest på gaden, har store bannere med teksten “Rejoic, Thatcher is dead!” og “May she never RIP”. Meget uengelsk, men et udtryk for, at hun var meget upopulær i store dele af befolkningen.

Omvendt endte hun med at blive den længst siddende statsminister premieminister, og hendes politik og skygge har hængt over England lige siden. Hun får bl.a. æren for det økonomiske opsving siden 80’erne, og enhver premieminister er blevet målt op mod hende. Hun får derfor en begravelse med militærhonnør – ikke en statsbegravelse – men så godt som. Hun bliver kørt gennem Londons gader, fra Westminister Palace til St Pauls katedral, på en åben militærkaret. Gaderne bliver afspærret, og soldater fra alle tre værn tager opstilling langs ruten. Til ceremonien i St Pauls er både Dronning Elizabeth og Prins Phillip tilstede, samt premieministeren, ministre og politiske topfigurer fra begge sider af det engelske parlament. Det kan ikke være tættere på en statsbegravelse end det.

Interessant er det, at noget af det vigtigste i denne BBC-artikel, der beskriver begravelsen, er, hvem der skal betale for hele arrangementet. Det er vist kun, hvis man synes det er noget pjat med så stor en begravelse, at man fokusere på pengene. Jeg er ret sikker på, at der ikke var nogen, der satte spørgsmålstegn ved udgifterne til Churchills statsbegravelse. Men sådan er det ikke med Thatcher – hun er anderledes.

Thatcher havde en tilknytning til Oxford, i og med, at hun læste kemi på Somerville College her i Oxford. I 1985 var hun indstillet til en æresdoktorgrad. Det er alle universitetets professorer, der skal stemme om en sådan skal gives, og da hun i sine første regeringsår, havde beskåret bidragene til universiteterne kraftigt, endte hun med at blive den første oxford-uddannede, som var indstillet, men ikke fik æresgraden. Faktisk var hun den første siden anden verdenskrig, så det er ikke noget, der sker ofte.

Hun var kontroversiel, og er det stadigt.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Politik, UK. Bogmærk permalinket.

Et svar til Thatcher

  1. Pingback: Thatcher – opdatering | Julie & Jakob i Oxford

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s