Skærtorsdag

I England hedder Skærtorsdag “Maundy Thursday”, og Maundy betyder noget i retningen af nyt bud. Det har samme oprindelse som det danske Skærtorsdag, hvor skær betyder renselse, for det var netop renselse af sine disciple, Jesus udførte efter den sidste nadver, hvor han vaskede deres fødder. Efterfølgende gav Jesus sine disciple et nyt bud: at de skulle elske hinanden. Det er dette nye bud, som er det centrale i England, og ikke fodvaskningen, som det er mange andre steder.

Hvert år bliver der holdt en særlig gudstjeneste et sted i landet, hvor Dronning Elizabeth deltager. I år var det Christ Church Cathedral i Oxford, der lagde hus til ceremonien. Fra billederne på Oxford Times, ser det ud til at have været ret stort – dronningen var akkompagneret af Prins Phillip, og havde tilmed sine Yeomen of the Guard ‘livvagter’ med. Vi var der dog ikke, så vi måtte nøjes med de efterfølgende billeder.

For at vende tilbage til det nye bud, så er det indbygget i ceremonien, ved at dronningen efter gudstjeneste giver små poser med penge, til ældre mennesker, der på den ene eller anden måde har gjort sig fortjent til det. I dag er det vist de, der gennem hårdt arbejde for deres lokale kirke, der får disse “Maundy Coins”. Det er to små poser med penge. Den ene, med fem pund i gangbar mønt, er ment som ‘almissen’, mens de specialfremstillede mønter i den anden, mere er til et minde og æren. I år blev de så uddelt til ældre fra Oxford og omegn. Som alt andet i England er det en tradition med stærke rødder, og denne går da også helt tilbage til 1300-tallet og Edward den første.

Dronningen spiste frokost på Oriel College. På billedet nedenfor er hun sammen med Oriels daglige overhoved. Kappen han har på, er iøvrigt den man må iføre sig, når man har bestået forsvaret af sin ph.d.-afhandling. Her troede man det var en sej kappe man fik, når man havde taget universitets længste uddannelse – men nej.

Foto: Oxford Times

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Kultur, UK og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s