Ashmolean

I weekenden var familien på besøg fra Galten, og det var en oplagt lejlighed til at være lidt turist i sin egen by. Det er meget hurtigt, at man “ignorerer” de mange attraktioner omkring en, og efter et år går det op for en, at man ikke har set de ting, som almindelige turister når at se i løbet af et par dage. En af de ting, som jeg efterfølgende har det lidt skidt med ikke at have set før nu er museet The Ashmolean.

Ashmolean åbnede i 1600-tallet, med en samling af skøre ting, som Eliash Ashmole havde samlet sammen og givet til universitetet. Siden er det bare vokset og vokset. I dag har det overskriften “kunst- or arkæologimuseum”, og det er da også meget passende for der er virkelig en stor blanding af forskellige ting.

Der er en stor afdeling med ægyptiske artefakter, såsom mumier, sarkofager, og sten med hieroglyffer. Der er masser af vaser og krukker fra oldtidens Grækenland og Italien, men også en del historiske ting fra England. F.eks. et sjældent saksisk smykke, The Alfred Juwel, og en lampe som angiveligt skulle have tilhørt Guy Fawkes, der var en del af  krudtplottet mod den protestantiske King James i 1605.

Det var ret sjovt at være på et museum, hvor jeg ikke havde nogen idé om, hvad der var værd at se, så det var som at gå på opdagelse og være meget åben for indtryk. Særligt i den store malerisamling. Helt uden store skilte eller sikkerhedsopbud hang der malerier af Picasso, van Gogh, Renoir, Turner, Monet og mange, mange flere. De har da også lige tegninger af da Vinci, Michelangelo og Raphael, og skulpturer af Rodin. Jo, der er en hel del at se, og selvom vejret i søndags ikke var til andet en museumsbesøg, så kom vi nærmest kun gennem en tredjedel – så godt, at der er gratis entre, for vi kommer nok snart igen.

IMG_5647

 

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Kultur og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s