Secret Cinema

Secret Cinema er et fænomen, der skal opleves, hvis man godt kan lide film. Det hele er hemmeligt. Du ved ikke, hvilken film du skal se, og du ved ikke, hvor du skal se den. Det eneste du kender er en dato, et tidspunkt og mødested – og det er en stor del af oplevelsen.

I går var vi i denne hemmelige biograf. Selvom alle billetterne til denne forestilling er udsolgt, vil jeg ikke afsløre, hvilken film der er tale om, men læser man videre, kan man måske gætte sig frem til det. Har man billetter til denne omgangs Secret Cinema, vil jeg kraftigt opfordre til IKKE at læse videre.

For et par ugers tid siden modtog jeg en mail med to identitetskort. Et på en Bart Caldwell, brolægger fra Hoptacong, New Jersey og et på Jack Mullins, hundefanger fra Flagtown, New Jersey. Sammen med identitetskortene var en indkaldelse til statsretten i staten Oak Hampton – vi havde åbenbart begået en forbrydelse eller været vidne til en. Det eneste vi derudover fik at vide var, hvor retten lå (Bethnal Green Library, London), og at vi var i 1940’erne og skulle udklædes som personerne på vores identitetskort – ikke i deres professioner men blot som mænd i jakkesæt – vi var jo trods alt kaldt i retten. Altså skulle piger med langt hår skulle have det sat op, flade sko, ingen make up, og under jakkesættet skulle vi have lange underbukser og undertrøje.

Ideen med Secret Cinema er, at man gennem et rollespil før filmen, skal opleve scenarier fra filmen, og derfor bliver filmen anderledes når vi endelig ser den end, hvis vi bare var troppet op i vores almindelige tøj og havde sat os til rette i en blød biografstol.

Ved retten blev alle deltagere dømt for en forbrydelse. Vi dømt for voldtægt og kidnapning og fik hhv 10 og 8 års fængsel. Vi blev ført ud af retsbygningen, stillet på linje og sat i gamle busser fra den rette tidsperiode og kørt et ukendt sted hen – ikke langt, vi var stadig i bydelen Hackney, men vi havde ingen idé om, hvor vi var. Vi triller ind på Oak Hampton State Prison. Sikkerhedslågerne går op, og bussen ruller ind i gården, hvor alle de indsatte står og ser de “nye fisk” an, kommer med ubehagelige tilråb og skaber en stemning af, at være i et rigtig fængsel. Vi kommer op i en gymnastiksal, hvor vi står på række, bliver talt ubehageligt til af en meget usympatisk fangevogter, og får udleveret en pose med et tal. I posen er der en fangedragt – vores påklædning den aften. Vi får 30 sekunder til at smide vores jakkesæt, så vi kun er i long johns. Med sækken med personlige ejendele i den ene hånd, og med fangedragten og vores sko under den anden arm, gik vi barfodede og i long johns på en lang række ud af gymnastiksalen, gennem baderummene, hvor en fange blev tævet til blods af en vagt, over regnvåde asfaltstier til de indre gange i fængslet, hvor vi blev ført til vores celle. Her kunne vi endelig tage vores fangedragter på. Resten af aftenen foregik i fængslet, hvor vi kom rundt til alle de forskellige afdelinger, fik bønner i tomatsovs i kantinen, var i gården for at byde de nyankomne “velkommen”, på hospitalet for at blive medicineret og meget andet. Til sidst blev alle samlet i gymnastiksalen, blev placeret på en klapstol, og så var der film.

Vi var i retten kl. 17.50, og filmen sluttede kl. 23.10 – og så skulle vi jo lige have vores tøj igen, så vi var først ude lidt over midnat. En lang og fantastisk aften. En helt anden måde at se en film på. Selvom det var en gammel film, som vi begge kendte, var det en helt anden måde at se filmen på. Det hele var utrolig gennemført. Den gamle skole var totalt omdannet til et fængsel, så mørkt og dystert, at man skulle tro, at det aldrig havde været andet. Skuespillerne var eminente, med deres amerikanske sydstatsaccent og deres udklædning gjorde det oplevelsen komplet.

Umiddelbart var det lidt af et sats at betale £35 for en billet til en film, som vi ikke vidste, hvad var, og som vi muligvis havde set før. Hvordan kan Secret Cinema overleve på den præmis? Tilmed laver de ikke reklame for sig selv, andet end en twitter-konto (@secretcinema) med over 30.000 “følgere” og en Facebook konto med mere en 100.000 “likes”. De lever af god omtale på sociale medier, og omtaler fra begejstrede biografgængere som denne her, og det er nok.

Vil man have en anderledes filmoplevelse, og en tur til London, skal man holde øje med Secret Cinema, når de en gang i det nye år – eller måske allerede i december, åbner for tilmelding til det næste arrangement.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Kultur og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s