Valmuer

Hvis man zapper forbi BBC News eller en anden britisk TV-kanal, er der ret gode chancer for, at værten har en rød valmue i reverset på jakken. Det er ikke kun på tv, men overalt i bybilledet ser man folk bære den røde valmue.

Valmuen er symbolet for Remembrance Day, 11. november, hvor faldne soldater æres. Første verdenskrig sluttede 11. november 1918 kl 11, altså 11/11 kl. 11. Men hvorfor valmuer? Ifølge BBC er der flere grunde, men en af dem er, at det var noget af det eneste, der groede på slagmarken i Nordfrankrig og Flanderen under første verdenskrig.

Valmuerne bliver solgt af soldaterforeningen, The Royal British Legion. De regner med i år at skrabe £40 mio (~370 mio kr.) sammen til sårede soldater og krigsveteraner.

Det er interessant at se forskellen til Danmark, hvor vi først i den seneste tid er begyndt at fokusere på begrebet krigsveteraner. Først i 2009 blev den første officielle flagdag for danske veteraner afholdt (5. september). Det til trods for, at der siden 1964 har været udsendt danske soldater i fredsbevarende styrker til mange steder på kloden, og siden 2001 i decideret krig. I april 2011 blev den første sten lagt, til et nationalt monument for udsendte soldater. Veterankulturen er så småt ved at vokse frem.

Lidt tilfældigt, faldt jeg over en artikel på The Telegraph med titlen “British have invaded nine out of ten countries”. En historiker har gravet i gamle bøger, og fundet frem til, at england har invaderet 90% af alle verdens lande. Sverige og Luxemborg er nogle af de få undtagelser. Alle engelske børn lærer i skolen, at under det britiske imperies storhedstid, var omkring halvdelen af verdenskortet britisk, men tæller man alle invasioner i historien med, når man altså op på de 90%. Her er altså også inkluderet de invasioner, der blev foretaget af pirater, der sejlede under engelsk flag. Derfor er det nok ikke svært at komme frem til et højt tal. Men det siger alligevel noget om, at man har haft et særdeles aktivt militær, og det bliver man så mindet om 11. november, hvert eneste år.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Kultur, UK og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s