The Boat Race

Jeg har tidligere beskrevet, hvordan der i alverdens forskellige sportsgrene bliver kæmpet om hæder, ære og håneret mellem Oxford og Cambridge. Det største af disse slag bliver slået på Themsens vand i London, hvor den årlige kapsejlads mellem de to bedste ottere med styrmand dyster. Det er bestemt en stor begivenhed. Ikke blot for Oxford og Cambridge, men i hele England. Langs Themsens bredder følger omkring 250.000 mennesker med i det seks kilometer lange løb (det er iøvrigt tre gange så langt som den olympiske distance for samme type båd). Derudover bliver begivenheden TV-transmitteret på BBC, Eurosport, og mange andre europæiske kanaler.

7. april 2012 kl. 14.15, var dagen og klokkeslettet de to hold havde set frem til i de sidste syv måneder, hvor de har trænet intensivt hver eneste dag. Oxford vandt sidste år, og var forsvarende mestre. Set over kapsejladsens 158 årige historie har Cambridge vundet fem sejre flere end Oxford – hvilket også beviser, hvormeget løbet betyder for de to hold.

Det var på alle måder et meget dramatisk løb. I den første halvdel lå de to både nærmest side om side, med en lille kneben føring til Oxford på en meters penge. Men da Themsen som enhver anden flod bugter sig ud og ind, kunne det få afgørende betydning for løbets udfald, hvem der havde inderbanen i sidste sving, hvis de to både stadig lå lige. Men så skete det. Der var en svømmer i vandet. Han var lige ved at få en af Oxfords årer i hovedet, men nåede lige at dykke under vandet så han undgik den. Løbet blev afblæst. Svømmeren blev fisket op af vandet i en af de mange følgebåde, og efter imellem tyve minutter og en halv time, blev løbet genoptaget ca. hvorfra det blev afblæst. Et helt nyt løb skulle til at starte. Hvem havde formået at holde sig ordentligt varme ude på vandet, en kold og blæsende april-dag? Hvem havde det psykologiske overskud til at skulle starte igen, og ro nu kun den halve distance? Hvem havde passet på sig selv, så der ikke var for meget mælkesyrer i armene? En helt ny dimension af løbet. Det er ikke første gang løbet er blevet genstartet, men det er første gang det er blevet afbrudt på grund af en person i vandet – han blev forøvrigt arresteret efterfølgende.

Da løbet blev skudt i gang igen, var bådene stadig lige tæt – kun et lille knebent forspring til Oxford. Themsen drejer dog på dette stykke en smule til Cambridges fordel, og styrmanden for Oxford forsøger at angribe ved at gå tættere på Cambridges båd, og eliminere noget af fordelen ved at have inderbanen. Men så sker det. En åre fra Oxford og en fra Cambridges rammer sammen – og Oxfords knækker. Den knækker på midten og forsvinder. Trods oxfordske protester bliver løbet ikke stoppet og Oxford må kæmpe sig i mål med kun syv mand mod Cambridges otte. Ikke overraskende kommer Oxford sidst i mål.

Der er ikke mange regler i The Boat Race, men en af dem er, at hvor der sker en skade på både, så fortsætter løbet, hvis det er din egen skyld – og der var vist ikke megen tvivl om, at det var selvforskyldt.

For at gøre dagen endnu mere dramatisk, så får en af Oxfords roere et illebefindende da de har passeret målstregen. Han sidder forrest i båden, og derfor går der en fire-fem minutter inden, der holdkammeraterne opdager at han er besvimet. På tv-billederne ser det ud til, at han ligger der fordi han er udmattet. Han bliver bragt på hospitalet og som følge deraf aflyses sejrsceremonien. Han skulle dog eftersigende have det godt igen.

Oxford fik dog en smule oprejsening senere på dagen, hvor de to reservebåde dystede. Her trak Oxford det længste strå, og båden satte den tredje hurtigste tid i kapsejladsens historie. Men lige lidt hjælper det, når det ikke var i det rigtige løb.

En styrmand er på engelsk en 'cox'. Det er ikke helt til at sige, om BBC inderst inde holder med Oxford, eller om det er en meget uheldig stavefejl.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Sport, University of Oxford. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s