Strejke i Barcelona

I den forgange uge, har jeg været på forårskole i Barcelona. Kort før vi skulle af sted, fik vi at vide, at der var sket en ændring i programmet, så der ikke var forelæsninger torsdag. Der var varslet generalstrejke i Spanien, og man forventede, at transportsystemet ville være lammet. Da universitetet lå ret langt udenfor byen var det ikke sikkert, at de deltagere, der boede i selve Barcelona ville være i stand til at deltage.

Det er ikke nogen nyhed, at der er store økonomiske udfordringer i Spanien. Landets økonomi har været baseret på byggebranchen og turismen. I de gode år blev der bygget mere i Spanien end i Tyskland, Frankrig og England – tilsammen. Men med den økomiske krise, er byggebranchen gået i stå, og det samme er økonomien. Resultatet er, at Spanien i dag har en kæmpe arbejdsløshed og et gigantisk underskud på de offentlige budgetter. Arbejdsløsheden er på ca. 24% af den arbejdsdygtige befolkningsgruppe – og ser man på ungdomsarbejdsløsheden så ligger den på nærmere 50%. Derfor var det ikke et synderligt populært forslag den spanske højrefløjsregering fremsatte for et par uger siden. Forslaget gik ud på, forkorte længden af tiden man har ret til løn efter at være blevet fyret. I dag er det 40 dage pr år man har været ansat – den tid skal forkortes til 20 dage pr år man har været ansat i virksomheden. Altsammen for, at gøre det nemmere for virksomhederne at tilpasse sig den nuværende økonomiske situation.

Demonstrationerne var massive. Så store, at de blev nævnt på BBC og i nyhederne i Danmark. Politiet anslog, at der var omkring 80.000 deltagere i Barcelona, mens fagforeningerne anslog det til 800.000. Det rigtige tal var nok midt i mellem. Demonstrationerne foreløb eftersigende relativt rolige, og det blev ikke til alt for voldsomme sammenstød med politiet. Politiet affyrrede gummikugler ned i jorden og delte rundhåndet ud af tåregas, som svar på at demonstranterne afbrændte affaldscontainere og smadrede butiksruder. Det virkede til, at det autonome miljø i Danmark laver mere ballade end 400.000 catalanere.

Skolen blev afholdt på Universitat Autònoma de Barcelona. Et ret nyt universitet bygget i klassisk 1960’er beton. De studerende herfra har ry for, at være meget mere politiske end på andre universiteter i Barcelona, og det skal jeg da lige love for. Der hang bannere overalt, der opfordrede til kamp den 29. marts, og for at varme op havde man planlagt en for-demonstration på campus den 28. marts. Selvom jeg ikke er så stiv ud i det spanske, så er “capitaliso” spraymalet på en bank på campus, med smadrede ruder, ikke svær at forstå. Grafitti med hammer, segl og “demonstraciòn 29M” taler også sit eget sprog. Det kan godt være, at danske universitetsstuderende ikke er politiske som i 70’erne, i hvert fald er politiske slogans ikke synlige på universitetet i dag – det er de til gengæld hernede. For-demonstrationen ikke blev dog ikke til meget andet end en blokeret togstation, og endte med, at de få studerende der deltog sad i universitetsparken og drak øl – ikke ulig en dansk 1. maj.

Spaniens premiereminister, Soraya Saenz de Santamaria, meddelte i går, at der bliver skåret 27 milliarder euro, i et forsøg på at reducere det offentlige underskud fra de nuværende 8,5% af BNP til 5,3% af BNP, som man er blevet enige med Bruxelles om. Jeg er noget spændt på at se, hvad spanierne siger til det, når besparelserne rent faktisk skal gennemføres.

Denne bank på campus er god smadret. Et € med en streg over. Ser man godt efter kan man se "El capitaliso" pege med en pistol på en anden mand.

"Nok nedskæringer" står der på banneret, der hænger på en af universitetsbygningerne.

Så skal der strejkes - og det med de røde faner med hammer og segl i front.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Rejse. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s