Engelsk sne

Sneen er også kommet til England. Med hele fastlands-Europa i dybfryseren og med en varmere vind fra atlanterhavet ligger de britiske øer lige i overlappet mellem kold og varm luft. Konsekvensen har været snefald i nat. Nogle steder nordpå er der faldet omkring 16 cm sne. Her i Oxford har vi kun fået omkring 5 cm – men det har været nok ti at sende det meste af landet i undtagelsestilstand. Allerede i går, inden der faldt sne besluttede Heathrow lufthavn, at de hellere måtte aflyse en tredjedel af flyvninger i dag – bare for at være på den sikre side. Når der en søndag som i dag er omkring 1.300 flyvninger fra Heathrow, så bliver det godt 430 aflyste flyvninger.

Her i Oxford virker det heller ikke som om, at sne er hverdagskost. Der er i hvert fald ikke rigtig nogen, som har tænkt sig at gøre noget ved sneen, der ligger på fortorvene. End ikke vejene er blevet ryddet – den eneste form for rydning, er den der automatisk opstår, når bilerne kører igenne sneen og temperaturerne er positive.

Nabovejen med sjap

I Danmark er vi naturligt mere vant til snesituationen, og derfor er vi gode til at sørge for, at salte i tide, så når sneen kommer skal det være ret koldt før, den bliver liggende. I forhold til nyhederne på BBC i dag ser det ikke ud til, at der har været saltspredere i gang i nat. Selvom termometeret har været i minus hele sidste uge, har jeg ikke set en eneste saltspreder i Oxford – eller spor efter dem. Motorvejen M40, der går fra Birmingham til London, forbi Oxford, var et af de steder, hvor der skete flest uheld, og flere hundrede mennesker måtte overnatte i deres biler på motorvejen – og det pga. ca 5 cm sne – muligvis en smule mere. Jeg tør næsten ikke tænke på, hvad der sker, når sjappet fryser til is i nat…

Når sne nu sne er et eksotisk vejrfænomen, ved englænderne heller ikke, hvordan de skal køre i vejret, og det skaber naturligt farlige situationer. Dertil skal nævnes, at de ikke kender til konceptet vinterdæk! Jeg tror alle har set, hvordan vinterdæk reducerer bremselængden markant, og så er det ikke noget at sige til, at bilerne danser rundt på vejene bare der kommer den mindste smule is.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i De er skøre de briter, Vejr og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s