Varsity Match

Ca. 2 timers kørsel mod nordøst ligger et andet verdenskendt universitet. Selvom det er omkring 200 år yngre end Oxford, så har Cambridge ca. 800 år på bagen, og det burde ikke være nødvendigt, at nævne at to så højtprofilerede universiteter så tæt på hinanden er i skarp konkurrence. Det kommer bedst til udtryk i de årlige Varsity Matches mellem sportsforeninger fra Oxford og deres modstykker fra Cambridge.

Bedst kendt er helt klart sejladsen på Themsen i London, hvor en ottemands robåd fra Oxford og en fra Cambridge sejler mod hinanden i et løb, der gælder liv, død og en plads i historiebøgerne. Løbet, der er bedre kendt under navnet “The Boat Race”, blev afholdt første gang i 1829, og i dag følger 250.000 mennesker løbet fra Themsens bredder, mens flere millioner følger med i TV-transmitionen. Det sker dog først i marts, så mere om det til den tid.

Det er ikke kun roning der bliver kæmpet i, men der er ikke nogen sportsgren, der er lige så populær. Der var i hvert fald ikke 250.000 tilskuere på Shotover Hill udenfor Oxford, da jeg løb for Oxford University Cross Country Club i lørdags. Der var vist ikke andre end dem, der skulle løbe andre heats, og så et par lokale, der luftede hunde, der så på. Det er vist ikke nødvendigt at nævne, at jeg ikke er på førsteholdet, men var kommet med i fjerde kategori, hvor alle kunne stille op. Jeg kan ikke sige, at jeg kom først i min kategori. Jeg kom heller ikke mellem den bedste halvdel på de 7.5 kuperede km, men havde der været den vanlige ‘power’ i benene, kunne jeg godt have løbet mig til en hæderlig placering i midten. Det blev derimod til en 39. plads blandt 46. Dog var der længere tid fra mig til sidste mand kom i mål, end der var fra mig til første mand kom over stregen, så på den måde placerede jeg mig i midten tidsmæssigt – men ikke placeringsmæssigt. Det er for såvidt også lige meget, det vigtigste var, at Oxford vandt. Hver løbers placering gav et antal point, og det samlede antal point afgjorde om det var Oxford eller Cambridge, der vandt den kategori.

Alt i alt var det vist en god dag for Oxford, der vandt 4 ud af 5 kategorier. De to førstehold, Blues Team, som de hedder, kæmper i denne weekend et sted i London – det er kampen mellem de to førstehold der virkelig tæller.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Kultur, University of Oxford. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s