Julemesse

I dag er det jo første søndag i advent, så nu kan det ikke rigtig fornægtes mere, at julen er lige om døren. En af årets traditioner i Balliol er julemessen første søndag i advent, og det var jo i dag. Balliols kirke var rammen omkring en gudstjeneste med juleevangelie og julesalmer. Den lille kirke var helt fyldt, og de sidst ankomne måtte stå i forgangen, og synge med derfra.

Det skal være sagt, at det er meget lang tid siden, at jeg sidst har været i en dansk kirke. End ikke til jul. Så hvorfor nu begynde på det herovre? Balliol har noget, som de fleste andre kirker ville gøre endog rigtig meget for at have, et 60 mand stort kor. De fyldte godt i den lille kirke, og var derfor også med til at gøre pladsen trang. Men det var koret jeg var kommet for, og jeg tror også det var sådan for mange andre. 60 mænd og kvinder i en lille kirke med stengulv og højt til træloftet kan give en helt fantastisk klang og lyd, som man skal være heldig for at opleve andre steder.

Gudstjenesten varede en time, og var en blanding mellem koret, der sang alene, tilhørerne, der sang med, evangelielæsning og de andre kirkelige handlinger som bønner og velsignelser. Det viser sig, at den engelske udgave af fader vor er en eksakt oversættelse af den danske (eller også er det omvendt, eller begge er oversat fra latin eller noget lignende). Der var dog ingen altergang, hvilket ville have været noget besværligt, eftersom at en stor del af tilhørerne sad ved alteret, inklusiv mig selv.

Det, som var mest påfaldende var, at man skulle rejse sig op mens man sang. Det giver ganske god mening, eftersom sang gerne skal foregå med mellemgulvet og hvis du står op kan du bedre bevæge det. Det betød også, at alle gav den fuld gas på sangen. Det var ikke som at være i en dansk kirke, hvor alle andre end kirkesangeren mumler sig igennem salmerne. Derudover var det en smule spøjst, hvordan præsten var meget tilbageholdende. Det var bestemt ikke ham der var i fokus. Han sagde åbnings- og afslutningsbønnen, men ellers overlod han tekstlæsningen til udvalgte studerende. Det er nok fordi det er Balliol.

Præsten stjal ikke fokus, det gjorde koret derimod, og det var fuldt fortjent. De synger åbenbart hver søndag, så måske man skulle prøve det en anden gang…

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Balliol, Kultur. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s