Adgangsprøven

Sidste onsdag blev der over hele England – ja sågar over hele verden – afholdt adgangsprøver for at komme ind på universitetets bacheloruddannelser. Rundt omkring på de forskellige engelske gymnasier sad elever og sled over opgaver, relevante for deres kommende studie. Det er ikke nogen hemmelighed, at der er en stor tilstrømning af asiatiske studerende, og det har universitetet taget konsekvensen af, og lavet officielle testcentre is Singapore og Malaysia. Bor man ikke her, kan man dog også lave sit eget uofficielle testcenter – det vigtige er blot, at der er en, der sørger for, at det hele kommer til at foregå efter de normer universitetet har foreskrevet.

Testen varede 2.5 time, og er helt uden hjælpemidler. Den består af en multiple choice test, og en række spørgsmål, hvor man selv skal regne og forklare sig – ikke helt ulig den skriftlige matematikeksamen i gymnasiet.

Alle besvarelserne er siden sidste onsdag væltet ind. I dag skulle de rettes. Derfor mødte 30 kandidat- og ph.d.-studerende op med skarpladte røde kuglepenne – klar til at gå i krig mod den gigantiske bunke af besvarelser. Jeg har ingen anelse om, hvormange opgaver der skulle rettes. Men hver ansøger svarede på 4 opgaver. Kun halvdelen blev rettet i dag – og vi 30 mand arbejdede hårdt fra kl. 9 til kl. 17 – med en times frokostpause.  Resten bliver ordnet i morgen, hvor 30 andre studerende møder ind til et stort rette-cirkus. Når vi er færdige har vi nok brugt omkring 500 arbejdstimer på bare at rette.

Vi blev inddelt på tre hold, og hvert hold tog sig af et enkelt spørgsmål – hele dagen! Jeg sad med spørgsmål 4 og til sidste kunne jeg rette de tre delspørgsmål på noget der mindede om 10-15 sek. Man blev lynhurtig til at finde fikspunkter i teksten, som man ved skulle være der. Selvom der var god global spredning på besvarelserne, var det interessant, at løsningsmetoderne lignede hinanden så meget.

Adgangsprøverne ligger til grund for en sortering af ansøgerne, hvor de bedste udvælges til et interview, som skal foregå i midt-december. De studerende har ansøgt om optagelse på et bestemt college, og det er så de enkelte colleges, der skal foretage interviewsene. På baggrund af disse interviews og prøver optages eleverne. Det er en lang proces, som starter næsten et år før studiestart. Men man må også erkende, at det er en helt anden konkurrence om at komme ind her, end hjemme i Aarhus, hvor man blot skal have bestået sin studentereksamen – og det krav kan faktisk også omgås. Med den markant anderledes ansøgermængde, skal udvælgelsen også være i orden, hvis man vil sikre sig de bedste studerende – og de kan meget vel komme fra Hong Kong og Shanghai som fra Bristol og Leeds.

Hvis man skulle have fået lyst til at prøve kræfter med adgangsprøven, kan man finde årets adgangsprøve her. Hvis man ønsker at kende svarene, kan man sende en mail og så skal jeg fremsende svarene.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i University of Oxford. Bogmærk permalinket.

Et svar til Adgangsprøven

  1. Pingback: Hvordan bliver man optaget på universitetet i Oxford? | Julie & Jakob i Oxford

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s