Collegesystemet i Oxford

Mange ting er anderledes i England, og måske særligt i Oxford. En af de ting, der gør universiteterne i Oxford og Cambridge til noget specielt er, at de er opbygget omkring et antal colleges. Før jeg kom herover var jeg ikke rigtig klar over, hvilken betydning disse colleges har. Efter nu at have oplevet det på nært hold i knap en måneds tid, vil jeg gøre et forsøg på at forklare, hvad det egentlig er det går ud på.

Da universitetet i Oxford startede tilbage i omkring 1100, var det en lille samling uafhængige institutioner, der gik sammen i en paraply under navnet University of Oxford. Det var disse institutioner, der langsomt udviklede sig til den college-struktur man har i dag. For få år tilbage, foregik al undervisning af bachelorstuderende på de enkelte colleges, og det gør de også til dels i dag. I dag udbyder næsten alle colleges den samme pakke af bacheloruddannelser. F.eks. har alle colleges en ren matematikuddannelse, samtidig med at de fleste også har en matematikuddannelse kombineret med filosofi. Men med 38 colleges, og ca. 12.000 bachelorstuderende, og et hav af forskellige uddannelser, giver det sig selv, at der ikke er så mange studerende på hver linje, på de enkelte colleges. Det har man også taget konsekvensen af, så i dag foregår forelæsningerne fælles for alle colleges, mens øvelsestimerne, ihvertfald de første par år, foregår lokalt på hvert college, i mindre hold.

Selvom den undervisningsmæssige betydning af et college er blevet mindsket, har de ikke mistet deres betydning – tværtimod. Alle studerende skal være tilknyttet et college, også kandidat- og ph.d.-studerende, selvom vi ikke modtager undervisning der. For os er det mest en social foranstaltning. Langt størstedelen af nye studerende i Oxford bor på deres college. De spiser i spisesalene. Ror i deres roklub, eller er med i et af de andre utal af foreninger bundet op på det enkelte college, og når to studerende møder hinanden for første gang, er det mest stillede spørgsmål: “Hvilket college tilhører du så?” Dit college bliver en del af din identitet, og du bliver en del af dets lange historie.

Jeg er tilknyttet Balliol college. Et af de ældste i Oxford. Det blev oprettet i 1263, og der er i dag i alt godt 600 studerende, hvoraf godt 200 er kandidat- eller ph.d.-studerende. Det var lidt af et tilfælde, at jeg valgte Balliol. Min tidligere vejleder i Aarhus er selv uddannet i Oxford, og var studerende på Balliol, så han talte naturligvis varmt for stedet. Derudover var der to andre ansatte på det center jeg var tilknyttet i Aarhus, som også begge har været på Balliol, så der var jo nærmest ikke noget at gøre – det skulle være Balliol. Det har jeg bestemt ikke fortrudt. I og med, at det er et college med en betydelig mængde kandidater og ph.d.’er, har de været meget opmærksomme på, at lave introduktionsarrangementer – ganske som en rusuge på et dansk universitet (dog uden så meget druk). Derudover sker der noget hver eneste aften i Holywell Manor, hvor de ældste Balliol-studerende bor. Baren er naturligvis altid åben, der er filmaften søndag, yoga mandag og listen kunne blive ved. Yoga har jeg ikke været med til, og jeg er ikke kommet til at ro i denne sæson, men ellers har jeg forsøgt at snuse til mange af de ting, Balliol har at tilbyde. Det har bestemt betydet, at det ikke har været så svært at falde til herovre.

Om Jakob

Mathematical Consultant at the Smith Institute.
Dette indlæg blev udgivet i Balliol. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s